piątek, 9 marca 2012

SCOTCH PANCAKES Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI

Niesamowicie lekkie, puszyste i przepyszne pancakes. W akompaniamencie karmelizowanych bananów to istny raj dla podniebienia. Zapraszam na szkockie śniadanie.
Przepis Gordona Ramsay.


Scotch Pancakes z karmelizowanymi bananami 
Ciasto:
- 150g maki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka
- 75ml wody
- 120ml maślanki lub kefiru

Karmelizowane banany:
- 2 banany
- 50g cukru
- 40-50g masła
- 25ml rumu
- 50ml wody

Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder. Do osobnej miski wbić jajka, roztrzepać za pomocą trzepaczki, po czym wlać wodę. powstałą masę wlać do maki i energicznie wymieszać. Dodać połowę maślanki, dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Następnie wlać pozostałą część maślanki. Powstałe ciasto powinno być bez grudek. Patelnię wysmarować oliwą i smażyć na niej placuszki. Przełożyć na talerz.
Karmelizowane banany: Banany obrać ze skórki i pokroić skośnie na plastry. Na suchą patelnie wsypać cukier i z karmelizować go na małym ogniu. Podczas tego procesu cukru nie należy mieszać. Zestawić patelnie z ognia w momencie roztopienia się cukru i uzyskania brązowego koloru. Dodać do niego masło i banany. Podsmażyć cały czas poruszając patelnią. Wlać rum (w tym momencie nie nachylać się nad patelnią), a po efekcie płonięcia wlać wodę. Pozostawić na ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji karmelu. Tak przygotowane banany przełożyć na pancakes. 



3 komentarze :

  1. Szprotko! To prawdziwa rozpusta na talerzu!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozpusta jest..szczególnie dla podniebienia..;) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile cukru pudru dodajecie....?

    OdpowiedzUsuń