Przepis Gordona Ramsay.
Ciasto:
- 150g maki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka
- 75ml wody
- 120ml maślanki lub kefiru
Karmelizowane banany:
- 2 banany
- 50g cukru
- 40-50g masła
- 25ml rumu
- 50ml wody
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder. Do osobnej miski wbić jajka, roztrzepać za pomocą trzepaczki, po czym wlać wodę. powstałą masę wlać do maki i energicznie wymieszać. Dodać połowę maślanki, dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Następnie wlać pozostałą część maślanki. Powstałe ciasto powinno być bez grudek. Patelnię wysmarować oliwą i smażyć na niej placuszki. Przełożyć na talerz.
Karmelizowane banany: Banany obrać ze skórki i pokroić skośnie na plastry. Na suchą patelnie wsypać cukier i z karmelizować go na małym ogniu. Podczas tego procesu cukru nie należy mieszać. Zestawić patelnie z ognia w momencie roztopienia się cukru i uzyskania brązowego koloru. Dodać do niego masło i banany. Podsmażyć cały czas poruszając patelnią. Wlać rum (w tym momencie nie nachylać się nad patelnią), a po efekcie płonięcia wlać wodę. Pozostawić na ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji karmelu. Tak przygotowane banany przełożyć na pancakes.
Szprotko! To prawdziwa rozpusta na talerzu!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Rozpusta jest..szczególnie dla podniebienia..;) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńIle cukru pudru dodajecie....?
OdpowiedzUsuń