środa, 18 kwietnia 2012

BATONY ŚNIADANIOWE




Bardzo zdrowe, szybkie i niezwykle smaczne batoniki śniadaniowe. Suche składniki można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia rano dodać mleko, miód i mąkę. Wszystko razem zmiksować i zapiec w piekarniku. Nic prostszego. Proponuję podawać z konfiturą z czarnej porzeczki, która nada im kwaskowatego smaku. Idealne na dobre rozpoczęcie dnia. Gwarantuje, że dodadzą energii.


      


Batoniki śniadaniowe z miodem i mlekiem (16 szt.)
Składniki:
- 90g suszonych fig
- 20g moreli
- 70g migdałów
- 50g nasion słonecznika
- 50g płatków owsianych
- 60g mąki graham
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki mleka
- 3-4 łyżek miodu
- 30g rodzynek
- 20g żurawiny
- 5 sztuk orzechów laskowych
- 5 sztuk suszonych śliwek
- 3 łyżki mleka w proszku
- kostka startej czekolady (dowolny rodzaj)

Wykonanie:
Wszystkie owoce drobno pokroić. Wymieszać z płatkami, mąką i mlekiem w proszku. Przełożyć do miksera i szybko zmiksować. Wlać mleko i miód. Ponownie zmiksować, aż składniki się połączą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie przygotowane "ciasto". Uformować w miarę możliwości kwadrat i posypać do startą czekoladą wstawić do piekarnika. Zapiekać przez 20 minut. Po upieczeniu pokroić na batony. Podawać z konfiturą z czarnej porzeczki lub z dżemem wiśniowym.

3 komentarze :

  1. cudne te batoniki! dodaję do długiej listy przepisów do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję umieścić na pierwszym miejscu na liście..;)) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Czytam listę składników i rozpływam się coraz bardziej. Nie dość że MUSZĄ po prostu smakować doskonale to jeszcze tyle w nich dobrego...:)

    OdpowiedzUsuń