wtorek, 17 kwietnia 2012

BABECZKI RYŻOWE Z KREMEM

Wilgotne, intensywnie czekoladowe babeczki z miodowym ryżem i pysznym nietypowym kremem kawowym udekorowane delikatną bezą. Długo utrzymują świeżość i nie są zbyt słodkie. Ich zaletą jest nie dodawanie żadnych spulchniaczy. Kawowy krem na bazie ryżu jest bardzo fajna alternatywą, ponieważ jest oryginalny w smaku, prosty do wykonania, zdrowy i można go przechowywać o wiele dłużej niż wszystkie kremy na bazie serków i śmietanek. Wykonanie go nie zabiera dużo czasu. Wszystkie jego składniki wystarczy wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolita masę. Same babeczki również nie zajmują dużo czasu. Wykonanie i pieczenie bezy nie jest najłatwiejsze, ale kilka prób na pewno pozwoli na uzyskanie oczekiwanego efektu.
Jeżeli zostało Wam trochę ryżu i macie niezaadaptowaną tabliczkę gorzkiej czekolady koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

Czekoladowe babeczki z kawowym kremem ryżowym i bezami.
Składniki:
Babeczki:
- 4 żółtka
- 60 g miękkiego masła
- 50g cukru
- 3 łyżki miodu
- 100g czekolady gorzkiej
- 20ml rumu
- 2 łyżki mąki

Wypełnienie:
- 100g ugotowanego na miękko ryżu
- 1 łyżka miodu

Krem:
- 200g ryżu ugotowanego na miękko
 -20g masła
- 50g cukru pudru
- 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka miodu

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Do dużej blaszki wlać wodę i wstawić do piekarnika. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami bądź papierem do pieczenia.
Do dużej miski wbić żółtka i utrzeć je na puszysta masę. Dodać cukier i dokładnie utrzeć. Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofalówce, dodać mało i dokładnie wymieszać, aby tłuszcz się rozpuścił. Dodać miód i rum i połączyć wszystkie składniki. Cały czas ucierając żółtka dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Na końcu wsypać mąkę i rozmieszać. 
Ryż rozgnieść widelcem i dokładnie połączyć go z miodem. 
Papilotki w formie wypełnić ciastem do 2/3 wysokości (może być trochę więcej ponieważ babeczki podczas pieczenia tylko delikatnie podrosną) i do każdej włożyć po łyżeczce ryżu z miodem. Delikatnie otworzyć piekarnik i w formie z wodą umieścić blaszkę z babeczkami. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok 25-30 minut. Im krócej pieczemy tym babeczki bardziej będą przypominały brownie. Po upieczeniu ostudzić.
Krem na babeczki jest bardzo prosty do wykonania. Wszystkie składniki kremu należy umieścić w malakserze i zmiksować na jednolita masę. Ryż w kremie może być lekko wyczuwalny dzięki czemu babeczki zyskają na oryginalności. Ostudzone babeczki udekorować kremem za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego, którego ja użyłam. Udekorować domowymi bezami lub kupnymi. Można delikatnie polać przed podaniem miodem. 
Przechowywać w lodówce.









3 komentarze :