wtorek, 3 kwietnia 2012

Lekka tarta z warzywami.

To była miłość od pierwszego kęsa. Cienka, chrupiąca, a przy tym bardzo delikatna tarta z warzywami i lekkim sosem śmietanowym. Szybko znika z talerza rozpływając się przy tym w ustach.
Spód do tarty najlepiej wcześniej podpiec, żeby był ładnie zrumieniony i chrupiący. Składniki do farszu można przygotować wcześniej, a później tylko "złożyć" wszystko w całość i zapiekać. Po upieczeniu i ostudzeniu można ją spokojnie zamrozić.
Bardzo dobrze się sprawdza na lunch, obiad czy późna kolację. Wyśmienicie smakuje polana oliwą z oliwek i kieliszkiem czerwonego wina.
Powinniście ją koniecznie spróbować.

Lekka tarta z warzywami.
Składniki:
- 200g mąki
- 100g masła
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody

Farsz:
- 1 marchewka
- pół małej cukinii
- 1 mała kiełbasa zwyczajna
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki groszku
- 100g makaronu orzo
- sól
- pieprz
- tymianek
- mała kulka białej mozzarelli
- 50g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach

Sos:
- 200g śmietany kremówki 30%
- 3 jajka


Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę i dodać do niej masło. Rozdrobnić palcami, aby nie było grudek (minimalnej wielkości mogą być). Dodać wodę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30-60 minut do lodówki.W tym czasie przygotować farsz.
Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę. Ugotować na pół twardo w osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Wody po ugotowanej marchewce nie wylewać tylko wykorzystać ją do ugotowania makaronu. Cukinię opłukać,a z kiełbasy pozbyć się skórki po czym pokroić w drobną kosteczkę. Mozzarellę odcedzić i porozrywać na mniejsze kawałki. Groszek i kukurydzę wyjąć z puszek i połączyć z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt formy w której będziemy piec tartę. Ja użyłam formy 27x20. Wyłożyć ciastem dno jak i boki blaszki lub naczynia żaroodpornego po czym podziurkować je  nożem lub widelcem i rozsypać na wierzchu fasolę lub groch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 12-15 minut. 
W dużej misce ubijać śmietanę i dodawać do niej po jednym jajku. Połączyć z przygotowanym wcześniej farszem i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wylać na ciasto i na górze rozłożyć kawałki mozzarelli oraz starty ser. Jeżeli zostało nam trochę ciasta można na wierzchu ułożyć z niego kratkę. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać około 30-40 minut. Przed podaniem posypać ewentualnie koperkiem.






2 komentarze :

  1. w sam raz na wiosnę, samo zdrowie !
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, ale powiew wiosny! szkoda, że nie za oknem.

    OdpowiedzUsuń