piątek, 13 kwietnia 2012

Owsianka z czekoladą i konfiturą truskawkową.

Bardzo szybka owsianka do zrobienia. Idealna na szybkie i smaczne śniadanie. Lekko słodkawa za sprawą konfitury truskawkowej, która bardzo dobrze komponuje się z gorzka czekoladą i jogurtem greckim. Dodatek wiórków kokosowych jest delikatnie wyczuwalny, stanowi bardziej element wizualny. Można przygotować owsiankę również na mleku lub dowolnym soku. Ja wybieram wodę, ponieważ owsianka ma wtedy "nijaki smak" i można wówczas tworzyć dowolne kompozycje. Godna polecenia.


Owsianka z czekoladą i konfiturą czekoladową.
Składniki:
- 3-4 łyżki owsianki
- 1/2 szklanki wody
- łyżka konfitury truskawkowej
- 1/2 łyżeczki wiórków kokosowych
- łyżka jogurtu greckiego
- 1 kostka gorzkiej czekolady, startej lub posiekanej drobno




Wykonanie:
Wieczorem poprzedniego dnia do miski wsypać owsiankę, zalać wodą i odstawić na noc. Rano następnego dnia owsiankę podgrzać 2 minuty w mikrofalówce (nie jest to konieczne). Dodać jogurt grecki, konfiturę truskawkową, startą czekoladę. Na końcu posypać wiórkami kokosowymi. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.





2 komentarze :

  1. Witaj,

    powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!

    Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)

    Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com

    Z owsianym pozdrowieniem,
    Grupa Owsiankowych Smakoszy

    OdpowiedzUsuń
  2. czekolada, truskawki. lepiej być nie może :)

    OdpowiedzUsuń