piątek, 18 maja 2012

SERNIK Z MUSEM RABARBAROWYM I HERBATNIKOWĄ KRUSZONKĄ

Ze względu na rozpoczęty niedawno sezon rabarbarowy, chciałbym zaproponować przepyszny sernik na bazie serka ricotty z musem rabarbarowym. Jest prosty w przygotowaniu, ponieważ wszystkie produkty razem mieszamy. Nie potrzeba tu ubijać piany z białek, czekać aż czekolada i margaryna się ostudzą. Jedną ważną rzecz jaka powinniśmy zrobić to wyjąć wcześniej wszystkie składniki z lodówki, alby osiągnęły tę samą pokojową temperaturę. 
Sernik ma dość zbitą konsystencję, ale jest przy tym wilgotny. Zawartość cukru w całym cieście nie przekracza szklanki dzięki czemu nie jest za słodki. Lekka słodycz połączona z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką z herbatników to wyśmienite kompozycja, na które skusi się nie jeden.
Mus rabarbarowy można zastąpić innym musem owocowym, bądź też ulubioną konfiturą. Jeżeli nie mamy herbatników użyjmy dowolnych ciasteczek albo posypmy go dowolnego rodzaju kruszonką. Co byście do niego nie dodali wyjdzie wspaniały. Polecam!

Sernik z musem rabarbarowym i herbatnikową kruszonką.
Składniki:
Masa serowa:
- 450g serka ricotty
- 3 jajka
- 5 łyżek kaszy manny
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 150g margaryny lub masła
- 100g białej czekolady



Mus rabarbarowy:
- 4 cienkie łodygi rabarbaru
- 1/2 łyzki cukru pudru
- łyżka kisielu (malinowego, wiśniowego, truskawkowego)
- 4 łyżki wody

Kruszonka:
- 5 herbatników
- 1/2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki maki
- 2 łyżki masła

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Mus: Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę dowolnych rozmiarów. Wrzucamy do rondelka i zalewamy wodą. Stawiamy na ogniu i gotujemy kilka minut do momentu aż rabarbar lekko zmięknie. Zestawiamy z ognia i dodajemy cukier puder oraz kisiel. Mieszamy dokładnie aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Odstawiamy.
Kruszonka: Na małą patelnię wrzucamy połamane drobno herbatniki, dodajemy cukier, mąkę i masło. Wszystko razem podgrzewamy cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Jeżeli kruszonka jest zbyt zbita lub za rzadka wówczas można dodać troszkę więcej mąki. Odstawiamy.
Masa serowa: Margarynę lub masło podgrzewamy do rozpuszczenia się w rondelku. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy na parze. Do dużej miski wbijamy jajka i miksujemy na puszysta masę. Następnie wkładamy ser i mieszamy. Dodajemy po łyżce mąki i kaszy manny cały czas miksując. Jeszcze ciepłą margarynę wlewamy do masy i dokładnie łączymy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i skórkę pomarańczową. Gotową masę przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. lub bułką tartą. Na masie serowej rozprowadzamy równomiernie mus z rabarbaru i posypujemy całość kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny (u mnie 55 minut). Piekarnik podczas pieczenia można swobodnie otwierać i sprawdzać patyczkiem konsystencję sernika. Po upieczeniu  wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Posypujemy dużą ilością cukru pudru.










11 komentarzy :

  1. coś wspaniałego, serniczek w całości na ricott'cie! *___* mmmm, i ta herbatnikowa kruszonka to dla mnie mega nowości - w dodatku straasznie kusząca! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak..sernik w całości na ricottcie..;) A herbatnikowa kruszonka to mój mały eksperyment, który sprawdził się bez dwóch zdań..pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł, rabarbar musi dodawać ciekawego smaku do sernika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwaskowatość połączona z nutą słodyczy w tym wykonaniu sprawdza się idealnie..;)

      Usuń
  4. Przepyszna propozycja :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Udanych wypieków życzę..pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale - uwielbiam zarówno serniki, jak i rabarbar, więc myślę, że bardzo by mi posmakował (może nawet zrobię go w weekend?)

    PS: Zapraszam do wzięcia udziału w sernikowym konkursie u mnie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No kto by pomyślał, że właśnie kruszonka z ciastek świetnie się nada. Bardzo ładnie wygląda ten serniczek, zapomniałam o sernikach od Wielkanocy :P

    OdpowiedzUsuń