wtorek, 29 maja 2012

Waniliowe ciasteczka przekładane musem rabarbarowym.

Pyszne kruche waniliowe ciasteczka z musem rabarbarowym obficie obsypane cukrem pudrem. Bardzo dobrze w tej kompozycji równoważy się słodki smak waniliowych ciasteczek z kwaskowatym rabarbarem. Mus za rabarbaru jest przygotowany na mleku, co łagodzi kwaskowatość i nadaje mu delikatnego, mlecznego posmaku. Jest to bardzo dobra propozycja na szybkie popołudniowe słodkości w towarzystwie herbaty lub kawy (polecam mrożoną z gałką lodów). Zapraszam na poczęstunek.

Waniliowe ciasteczka z musem rabarbarowym.
Składniki:
Ciasteczka:
- 250g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 230g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
 - kilka kropli olejku waniliowego
Mus rabarbarowy:
- 200g rabarbaru
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny w proszku



Wykonanie:
Ciastka: Mąkę przesiać z solą. Masło utrzeć, aż stanie się puszyste. Dodać cukier puder i olejek waniliowy, ucierać do momentu powstania gładkiej masy. Stale mieszając, porcjami wsypywać mąkę. Zagnieść ciasto, uformować dwa placki, zawinąć je w folię przezroczystą i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je delikatnie dłonią i wykładamy na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia, a widelcem robimy na ich powierzchni wzorek. Ciasteczek powinna być parzysta ilość, aby potem można było połączyć je w " pary". Pieczemy w 160 stopniach około 15. Im dłużej pieczemy tym ciasteczka robią się twardsze. Studzimy.
Mus rabarbarowy:
Rabarbar obieramy, płuczemy pod wodą i kroimy na 1 centymetrowe kawałki. Wrzucamy do rondelka i dodajemy mleko i cukier. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy lekko ogień i podgrzewamy cały czas mieszając do momentu wyparowania mleka. Dodajemy żelatynę i szybko mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Gdy ciasteczka ostygną, na połowę z nich nakładamy łyżeczką mus rabarbarowy i przykrywamy kolejnym ciasteczkiem. Obficie posypujemy cukrem pudrem.






Składniki na ciasteczka pochodzą z magazyny "Kuchnia" nr 4/2012. Natomiast formowanie i mus rabarbarowy to własna inspiracja.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz