sobota, 2 czerwca 2012

Camembert w toście w towarzystwie świeżych truskawek.

Oszałamiająco dobry tost z camembert, masłem i świeżymi truskawkami. Jeśli nie mamy świeżych truskawek to swobodnie można je zastąpić dobrym, najlepiej domowej roboty dżemem truskawkowym lub z czarnej porzeczki. Do całkowitego zaspokojenia podniebienia posypujemy tost cukrem pudrem. A "wisienką na torcie" niech będą truskawki ułożone na wierzchu.

Tost z camembert i świeżymi truskawkami.
Składniki:
- 4 kromki pszennego pieczywa
- 4 grube plastry sera camembert
- 6 truskawek
- masło

Ewentualnie:
- dżem truskawkowy
- dżem z czarnej porzeczki




Wykonanie:
Dwie kromki pieczywa smarujemy cienko masłem. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na pieczywie. Jeżeli nie mamy świeżych smarujemy dżemem. Na wierzchu kładziemy po dwa plastry sera i przykrywamy całość drugą połówką pieczywa. Umieszczamy w rozgrzanym tosterze i cierpliwie czekamy. Dekorujemy pozostałymi truskawkami i posypujemy cukrem pudrem.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz