Uwielbiam ten krem. Jest delikatny, orzeźwiająca za sprawą mięty, a przy tym bardzo syty. Serwowany z grzanką serową powala na kolana. Lekka i aromatyczna zupa, która sprawdzi się bez wątpienia w letnie dni. Można ją podawać również na zimno, ale mi osobiście najbardziej smakuje kiedy jest gorąca. Krem ten nie składa się jedynie z samej cukinii, dla urozmaicenia i przełamania jednolitego smaku dodałam marchew, ziemniaki oraz odrobinę pora. Całość zaprawiona jest jedynie jogurtem greckim. Polecam z czystym sumieniem!
Składniki (na 4 duże miski):
Krem:
- 3 lub 4 cukinie (700g)
- 2 ziemniaki (300g)
- 2 marchewki
- łyżka posiekanego pora
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 1/4l gorącej wody
- garść mięty
- 1 i 1/2 kostki rosołowej z kurczaka
- 4 łyżki jogurtu greckiego
Grzanki:
- 4 kromki chleba
- masło
- ser żółty
Wykonanie:
Do gorącej wody wrzucić kostki rosołowe i dokładnie wymieszać.
Do dużego garnka wlać oliwę i wrzucić masło. Warzywa obrać i pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzaną oliwę i masło wrzucić najpierw cebulę i czosnek. Delikatnie podsmażyć, żeby się zrumieniły. Następnie dodać ziemniaki i podsmażyć. W momencie kiedy będą lekko przywierać do dna garnka wlać 1/4 bulionu i wymieszać. Następnie wrzucić marchewkę oraz por. Poddusić i dodać cukinię. Zalać resztą bulionu zagotować. W momencie kiedy warzywa będą miękkie doprowadzić do wrzenia i odstawić. Następnie zupę potraktować blenderem. Do zmiksowanego już kremu dodać świeżo posiekaną miętę. Doprawić sola i pieprzem. Odstawić, żeby wszystkie składniki się przegryzły.
Przygotowujemy grzanki. Kromki chleba kroimy na pół, smarujemy masłem, a na to kładziemy cienkie plasterki sera. Wstawiamy do nagrzanego do 195 stopni piekarnika. Gdy ser na grzankach się zrumieni wyjąć.
Krem podawać z kleksem jogurtu greckiego i grzankami.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz