Lizaki na bazie ciasta są już chyba znane każdemu. Ja jednak miałam okazje zrobić je po raz pierwszy. Czy mnie ujęły, chyba nie za bardzo. Zdecydowanie wolę różnego rodzaju ciasta i ciasteczka. Ale miło było spróbować czegoś nowego i tak popularnego. Pewnie jeszcze nie raz mimo wszystko wrócę do tego przepisu, bo jest to coś oryginalnego i sprawdzającego się na dziecięcych przyjęciach.
Lizaki z twarogiem w polewie czekoladowej.
Składniki (ok 30 szt):
- 300g ciasta (użyłam biszkoptu)
- 130g twarogu półtłustego
- 2 łyżki kajmaku
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 100g czekolady deserowej
Wykonanie:
Do dużej miski rozkruszyć biszkopt lub dowolne ciasto. Dodać twaróg, kajmak i cukier puder. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie za mało zwięzłe dodać więcej kajmaku. Formować małe kuleczki i rozłożyć je w naczyniu żaroodpornym. Wstawić na 30 minut do zamrażalnika. W tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Wyjąć lizaki i wbić w nie patyczki (mogą być wykałaczki). Każdy zamoczyć w czekoladzie i z powrotem rozłożyć w naczyniu. Ponownie wstawić na 30 minut. Czynność z namaczaniem lizaków można powtórzyć jeżeli lubimy jak polewa jest gruba i intensywnie czekoladowa.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz