poniedziałek, 18 czerwca 2012

TWAROŻKOWE TRUFLE

Lizaki na bazie ciasta są już chyba znane każdemu. Ja jednak miałam okazje zrobić je po raz pierwszy. Czy mnie ujęły, chyba nie za bardzo. Zdecydowanie wolę różnego rodzaju ciasta i ciasteczka. Ale miło było spróbować czegoś nowego i tak popularnego. Pewnie jeszcze nie raz mimo wszystko wrócę do tego przepisu, bo jest to coś oryginalnego i sprawdzającego się na dziecięcych przyjęciach.

Lizaki z twarogiem w polewie czekoladowej.
Składniki (ok 30 szt):
- 300g ciasta (użyłam biszkoptu)
- 130g twarogu półtłustego
- 2 łyżki kajmaku
- 1 czubata łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
- 100g czekolady deserowej






Wykonanie:
Do dużej miski rozkruszyć biszkopt lub dowolne ciasto. Dodać twaróg, kajmak i cukier puder. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie za mało zwięzłe dodać więcej kajmaku. Formować małe kuleczki i rozłożyć je w naczyniu żaroodpornym. Wstawić na 30 minut do zamrażalnika. W tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Wyjąć lizaki i wbić w nie patyczki (mogą być wykałaczki). Każdy zamoczyć w czekoladzie i z powrotem rozłożyć w naczyniu. Ponownie wstawić na 30 minut. Czynność z namaczaniem lizaków można powtórzyć jeżeli lubimy jak polewa jest gruba i intensywnie czekoladowa.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz