niedziela, 24 czerwca 2012

Mleczne ciasta jagodowe w wersji mini z cytrynową kruszonką.

Na rozpoczęcie sezonu jagodowego zapraszam na mleczne ciasta jagodowe z kruszonką w mini wersji. Odpowiednie na drugi śniadanie, słodką przekąskę przy kubku kawy czy pogaduchach z przyjaciółmi. Ciasto przygotowane jest na bazie zsiadłego mleka, mąki, cukru, jajek i jagód oczywiście. Ciekawym dodatkiem jest figowy ocet winny, który nadaje interesujący posmak. Ciasto jest miękkie i wilgotne z dużą ilością owoców. Bardzo polecam!

Mleczne ciasta jagodowe z cytrynową kruszonką.
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki zsiadłego mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka figowego octu winnego
- 200g jagód
- 6 truskawek

Kruszonka:
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka masła
- skórka otarta z polowy cytryny

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kruszonka: Na małą patelnię wsypujemy mąkę, cukier, skórkę z cytyny i masło. Podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Roztopione masło zacznie się łączyć z pozostałymi składnikami i powstawać zaczną małe grudki. Zestawiamy z ognia.
Ciasto: Do dużej miski wbijamy jajka i za pomocą trzepaczki lekko je roztrzepujemy. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Nie przestając mieszać wlewamy zsiadłe mleko, oliwę oraz ocet. Powoli wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Umyte i osuszone jagody dodajemy do ciasta i delikatnie sprawnymi ruchami mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy na spodzie masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Truskawki kroimy na pół i rozkładamy na wierzchu lekko je wciskając w ciasto. Posypujemy je wcześniej przygotowaną kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut.


                 












3 komentarze :