czwartek, 7 czerwca 2012

Viva la pasta! Makaron z białą kiełbasą i musztardą wg Nigela Slatera.

Makaron zupełnie inny niż wszystkie. Bardzo oryginalne połączenie cebuli, białej kiełbasy, musztardy i śmietany. Kompozycja się sprawdziła zwłaszcza na późną kolację. Koniecznie podawać z natką pietruszki. Jeśli brakuje nam pomysłu i czasu na przygotowanie  pomysłowego i zaskakującego dania warto mieć ten przepis gdzieś w pobliżu. Robi się naprawdę szybko, a zjada jeszcze szybciej. Jestem pewna, ze wam zasmakuje zwłaszcza, że pochodzi od Nigela Slatera - dodałam tylko kilka składników. 

Makaron z białą kiełbasą i trzema rodzajami musztardy.
Składniki:
- oliwa
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 średniej wielkości ugotowane białe kiełbasy
- po dwie łyżki musztardy: krymskiej, delikatesowej oraz rosyjskiej
- 200g śmietanki kremówki
- 2 łyżki śmietany 18%
- duża ilość świeżej pietruszki
- sól, pieprz






Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Lekko zrumienić, cebula ma być miękka a nie chrupiąca. Dodać wcześniej obraną ze skórki i pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Dokładnie wymieszać i smażyć przez chwilę. Musztardy połączyć ze sobą i dodać do składników  na patelni. Kiedy musztarda zacznie się przypalać wlać śmietankę kremówkę. Doprowadzić do wrzenia i dodać śmietanę 18%. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym al dente makaronem i sporą ilością posiekanej pietruszki. 






2 komentarze :

  1. oryginalnie, a ładnie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie jestem ciekawa smaku!
    pozdrawiam,
    Szana :)
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń