Bardzo lubię wzbogacać dowolny sos pomidorowy. Uwielbiam pomidory, ale same w sosie do makaronu nie dają mi całkowitego zadowolenia. Tym razem postanowiłam dodać do mojego pierwszego samodzielnego sosu pomidorowego dodatki w postaci piersi z kurczaka, marchewki, cebuli oraz natki pietruszki. Delikatny, intensywnie pomidorowy, a przy tym treściwy. Można go zabrać na piknik, bo równie dobrze smakuje na zimno jak i na ciepło.
Składniki:
- dwie marchewki
- 200g piersi z kurczaka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Marchew, czosnek i cebulę obieramy. Marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach, a cebulę i czosnek drobno siekamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy czosnek i cebulę i lekko rumienimy. Dodajemy pierś z kurczaka i podsmażamy. Wlewamy przygotowany sos pomidorowy i razem mieszamy. Podajemy z makaronem i dekorujemy natka pietruszki.
jakię piękne zdjęcia piknikowe ;]
OdpowiedzUsuńDziękuję..pogoda była rzeczywiście bardzo sprzyjająca na piknik..;)
UsuńJak ja lubie jesc al fresco! Zwlaszcza takie pysznosci.
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja..;) polecam i pozdrawiam!
Usuń