Ciasto niezwykłe. Nie dość że w wyglądzie to jeszcze w smaku. Puszyste, wilgotne, lekko kwaskowate z nutką słodyczy. Proste w wykonaniu. Do przygotowania tego ciasta można użyć dowolnych owoców. Szczególnie polecam truskawki. Dzisiaj jednak znalazłam na działce jeszcze rabarbar, kilka jabłek pospadało już z drzew więc grzechem byłoby nie wykorzystać takich pyszności do ciasta. Ciasto wyśmienicie smakuje z ubitą śmietaną lub gęstym jogurtem greckim. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
Dodatkowo:
- 200g obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru
- 200g pokrojonych w kosteczkę jabłek
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Do jednej miski wbić żółtka, do drugiej białka. Żółtka ubijamy, powoli dosypujemy cukier i nadal ubijamy do uzyskania puszystej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją do ubitych żółtek z cukrem. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Wlewamy sok z cytryny i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do powyższej masy. Łączymy za pomocą drewnianej łyżki. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę (o średnicy 21 centymetrów) wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną. Z wierzchu rozsypujemy mąkę. Rozrzucamy owoce, które posypujemy brązowym cukrem i imbirem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy ok 35-40 minut. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy w temperaturze pokojowej.
genialne i piękne przede wszystkim
OdpowiedzUsuńDzięki..miłego popołudnia..;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho, uwielbiam takie, zawsze robią furorę wśród gości :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie, dodatkowo bardzo lubię rabarbar w cieście :)
OdpowiedzUsuń