środa, 7 listopada 2012

Szarlotka na kruchym cieście.


Szarlotka. Kruche ciasto według przepisu babci, jabłka udoskonalone przeze mnie. Całość tworzy wspaniały jabłecznik. Do jego wykonania użyłam różnego rodzaju jabłek. Zaczynają od miękkich i słodkich kończąc na twardych i kwaśnych. Doprawione zostały cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową oraz rumem. Dla urozmaicenia i nadania ciastu lekko egzotycznego smaku dodałam wiórki kokosowe. Lekko wyczuwalne, ale bardzo aromatyczne. Jabłek nie obierałam ze skórki, ponieważ są wówczas bardziej aromatyczne. Ciasto ozdobione pokrojonym jabłkiem, oblane rumem połączonym z miodem i cynamonem oraz posypane czekoladą nie daje możliwości się mu oprzeć. Polecam serdecznie!

Szarlotka na kruchym cieście
Składniki:
Kruche ciasto:
- 500g mąki
- 200g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
- 250g masła

Jabłka:
-1kg jabłek pokrojonych w kostkę
- 30g masła
- 6 łyżek rumu
- 25g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka miodu
- 3/4 szklanki cukru
Wierzch:
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki rumu
- 2 kostki gorzkiej czekolady 

Wykonanie:
Kruche ciasto: Na stolnicy łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Następnie dodajemy masło i siekamy je z suchymi składnikami za pomocą noża. Robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka i dodajemy śmietanę lub jogurt. Szybko zagniatamy ciasto. Nie należy tego robić zbyt długo, ponieważ po upieczeniu ciasto będzie twarde. Ciasto może wydawać wam się zbyt miękkie, ważne jest to żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły i stworzyły ładną kulę. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Chłodzimy.
Jabłka: Do szklanki wlewamy rum, miód i  wsypujemy przyprawy: imbir, gałkę muszkatołową oraz cynamon. Na końcu dodajemy rodzynki. Odstawiamy na 30minut. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Pokrojone jabłka dodajemy do masła i smażymy przez 7-10 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rum z rodzynkami. Wszytko razem mieszamy i dusimy przez kilkanaście minut (jabłka nie muszą się do końca rozpaść, ja pozostawiłam kilka kawałków). Pod koniec duszenia wsypujemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Po schłodzeniu przekładamy ciasto na blat podsypany mąką. Dzielimy na dwie części ( 60% i 40%). Większą połowę rozwałkowujemy na kształt formy w której będziemy piec jabłecznik. Formę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą wykładamy ciasto. Przy pomocy widelca robimy kilka nakłuć. Na ciasto wykładamy jabłka. Równamy powierzchnię. Z pozostałej części ciasta robimy kratkę, którą dekorujemy wierzch ciasta. Pieczemy około godziny w 180 stopniach.








3 komentarze :