czwartek, 27 grudnia 2012

Tradycyjny sernik z makiem.

Ja po prostu uwielbiam serniki! Nie ma znaczenia jaki ma smak: pomarańczowy, cynamonowy, czekoladowy, cytrynowy czy jeszcze bardziej wymyślny. Liczy się wygląd, zapach i konsystencja. Smak również jest ważny, bo nie zawsze mam ochotę na inny smak niż waniliowy bądź śmietankowy. 
Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować tradycyjny sernik, który w mojej rodzinie robi się już od wielu lat. Jest rewelacyjny co do czego nie ma żadnych wątpliwości. Czasem jednak lubię tuningować stare receptury. I tak tez było w tym przypadku. Do masy serowej dodałam niewielka ilość masy makowej (inspiracją była dla mnie Liska), która całkowicie zmieniła oblicze tego popularnego w moim domu sernika. Stał się on jeszcze pyszniejszy, delikatniejszy i niewiarygodnie elegancki. Nie mam pewności czy ta wersja zadomowi się u nas na dobre, ale pierwsze wrażenie podobno najbardziej się liczy-a to zdał na przysłowiową piątkę. 
Polecam!

Tradycyjny sernik z makiem.
Składniki:
- 5 jajek
- 1kg twarogu (najlepszy świeży prosto od gospodarza)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy manny 
- 3/4 kostki margaryny lub masła
- 1 1/2 szklanka cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki gotowej masy makowej
- pół słoiczka dżemu truskawkowego lub wiśniowego








Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Przygotować należy dwie miski. Do jednej wbijamy żółtka, a do drugiej białka. Margarynę stapiamy w rondelku. Żółtka ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy kaszę manną, mąkę ziemniaczaną i proszek. Następnie wlewamy jeszcze ciepłą margarynę. Mieszamy. Dodajemy po łyżce trzykrotnie mielonego twarogu. Dodajemy masę makową i  miksujemy. Na końcu ubijamy pianę z białek i dodajemy ją w dwóch porcjach do serowej masy. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu kładziemy po łyżeczce dżemu i za pomocą wykałaczki robimy wzorki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny. Ostudzony sernik zaraz przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.









2 komentarze :

  1. Wygląda przepysznie! Zapraszamy do konkursu - do wygrania Książka z autografem Roberta Makłowicza! http://www.domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik z makiem powiadasz :) Wygląda bardzo smacznie! Najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń