sobota, 4 maja 2013

Przekładane ciasto pomarańczowe.

Niezwykłe ciasto pomarańczowe, które zachwyca nie tylko smakiem ale i niesamowitym aromatem, który rozchodzi się po całym domu. Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste o delikatnym kolorze pomarańczy. Robi się je bardzo szybko i bardzo prosto. Do jego upieczenia zdecydowanie polecam świeży sok z pomarańczy oraz dodatek niewielkiej ilości rozmarynu, która bardzo dobrze się tutaj komponuje. Przełożyłam dodatkowo ciasto kremem z ubitej śmietany, posypałam gorzką czekoladą. Efekt jest niesamowity. Spróbujcie sami. Polecam!

Ciasto pomarańczowe przełożone bitą śmietaną.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki serka homogenizowanego 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki rozmaryny

Do przełożenia:
- 200g smietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 20g posiekanej gorzkiej czekolady


Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto: do miski wsypać cukier wraz ze skórką pomarańczową. Połączyć ze sobą za pomocą łyzki, tak aby oba składniki się ze sobą połączyły. Nastepnie wlewamy sok z pomarańczy, olej oraz dodajemy serek homogenizowany. Mieszamy przy pomocy trzepaczki. Jajak nalezy roztrzepać w osobnej misce, a następnie dodać je do masy. Wymieszać. Na końcu wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem, sodą, solą i rozmarynę. Energicznie mieszamy do momentu, gdy nie będzie już grudek. 
Dwie blaszki o średnicach 16 cm  smaruejmy masłem i obsypujemy kaszą manną. Przelewamy po połowie masy do każdej z blaszek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Jeżeli wierzch ciasta jest nierówny, wyruwnujemy go przy pomocy noża. Odkrojone kawałki ciasta kruszymy do miseczki i pozostawiamy, przyda się do dekoracji ciasta.
Przełożenie: śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier puder. Ostudzone ciasto smarujemy z wierzchu masą z kremówki, posypujemy gorzką czekolada i przykrywamy drugim ciastem. Smarujemy je pozostałą bitą smietaną i posypujemy okruszkami ciasta. Wstawiamy do lodówki na godzinę. 








3 komentarze :

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń