niedziela, 14 września 2014

TORT INKA

Delikatny tort na każda okazję. Biszkopt z dodatkiem kawy zbożowej, przełożony dżemem z czarnej porzeczki i kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem wiórków kokosowych. Prosty w przygotowaniu, a czas oczekiwania po złożeniu tortu też nie jest długi. 
Ja zrobiłam ten tort na wyjątkową okazję, którą była 34 rocznica ślubu moich rodziców. Goście byli zachwyceni a w pelni zadowolona z sukcesu. 
Jeżeli masz w kalendarzu jakąś uroczystość w najbliższym czasie to polecam Tobie ten tort.
Inspiracją do powstania tego tortu było kilka przepisów zaczerpniętych ze strony Asi.


TORT INKA
(tortownica 24cm)

Biszkopt:
- 7 jajek (osobno białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki kawy zbożowej

Krem:
- 4 żółtek
- 1 białko
- 500g mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w wodzie
- 4 łyżki cukru pudru
- 100g wiórków kokosowych

Dodatkowo:
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
- kakao
- bezy

Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodawać do nich w 4 partiach cukier. Nie ubijać za mocno. Następnie dodawać żółtka, pojedynczo, po każdym dokładnie miksując. Na końcu wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i inką. Miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do tortownicy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 30-35 minut. Wyjmujemy i rzucamy blaszkę z biszkoptem z wysokości 40 centymetrów. Odstawiamy do ostygnięcia,a następnie wyjmujemy z blaszki. Gdy całkiem przestygnie kroimy na 3 równe blaty. Każdy z nich nasączamy np mocną kawą zbożową (ja tak zrobiłam).

Krem: Żółtka wkładamy do miski razem z białkiem i cukrem i ubijamy na do momentu aż masa będzie jasna i puszysta. Trwa to około 10 minut. W osobnej misce miksujemy serek mascarpone z kokosem, a następnie dodajemy ubite żółtka. Na końcu delikatnie wlewamy do masy rozpuszczoną żelatynę i łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera, żeby nie powstały grudki.

Montaż: Na jeden blat biszkoptu nakładamy dżem z czarnej porzeczki, na nim rozsmarowujemy 1/3 kremu. Kładziemy kolejny blat, wykładamy krem dokładnie go rozsmarowując. Na samą górę kładziemy już ostatni blat i smarujemy go ostatnią częścią kremu. Wierzch posypujemy kakao i dekorujemy tort bezami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz