niedziela, 8 lutego 2015

RED VELVET CAKE

                                     


To jedno z tych ciast, które kojarzą mi się z miłością. Amerykański klasyk na maślance przełożony kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki. Intensywna czerwień, którą zawdzięczamy barwnikowi dodaje mu charakteru. Ciasto jest wilgotne i dość ciężkie, krem nadaje mu delikatności. Przepis na ciasto znalazłam na tej stronie, jednak zrezygnowałam z kakao i zastąpiłam je mąką ziemniaczaną dzięki czemu kolor czerwony jest bardziej intensywny. Koniecznie do upieczenia i zjedzenia we dwoje.

~ aleksandra






Red velvet

Ciasto:
- 125g miękkiego masła
- 160g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 185g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 25g mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki maślanki
- 15ml czerwonego barwnika spożywczego

Krem:
- 1 szklanka smietanki 36%
- 1/2 szklanki serka mascarpone
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 płaskie łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
- dżem truskawkowy
- truskawki (pełno ich teraz w marketach ;)

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Dno tortownicy o średnicy 21 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy mąką.

W jednej misce umieszczamy obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i dokładnie mieszamy. Do maślanki dodajemy barwnik i mieszamy żeby oba składniki połączyły się ze sobą.
W drugiej misce umieszczamy masło, cukier oraz ekstrakt i dokładnie ucieramy aż masa będzie jasna i puszysta -około 10 minut. Dodajemy po jednym jajku po każdym dobrze ucierając. Następnie wsypujemy mąkę w trzech partiach miksując za każdym razem tylko do połączenia się składników. Na samym końcu wlewamy maślankę i dokładnie łączymy ją z masą.
Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy około 40-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i studzimy.

W misce ubijamy śmietankę razem z serkiem i cukrem pudrem. W małej miseczce umieszczamy 40 ml wrzątku i rozpuszczamy w niej żelatynę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i ciurkiem wlewamy ostudzoną żelatynę. Zwiększamy obroty i ubijamy jeszcze przez około minutę. 

Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa równe blaty. Każdy smarujemy dżemem. Na dolny blat wykładamy krem i dobrze go wyrównujemy. Nakładamy drugi blat dżemem do dołu. Na wierzch wykładamy pozostałą część kremu. Ozdabiamy świeżymi truskawkami. Najlepszy jest na następny dzień.

Smacznego!





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz