środa, 28 października 2015

CIASTO GRUSZKOWA PANIENKA


Dzisiaj chcę Wam zaproponować kolejne ciasto z gruszkami. Inspiracja przyszła sama, bo smaka na gruszki mam ostatnio cały czas. Ciasto jest obłędnie - nie grzesząc skromnością. Najlepsze jakie jadłam z tymi owocami. Orzechowy biszkopt, gruszki podsmażane i delikatny krem kajmakowy z orzechami. Polecam zakasać rękawy i zabrać się do pracy, póki gruszki jeszcze są dostępne. Nic Wam więcej nie napiszę jak to że pokochacie to ciacho od samego początku bez względu na to czy będziecie się na nie patrzeć czy je jeść. Miłość będzie zapewniam.

~ aleksandra




CIASTO GRUSZKOWA PANIENKA
(blaszka 25X30)

Biszkopt:
- 8 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Gruszki:
- 3 kg gruszek
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 3 galaretki gruszkowe lub agrestowe

Krem kajmakowy:
- 400 ml śmietanki 36%
- 500 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g masy kajmakowej

Dodatkowo:
- 250 g masy kajmakowej
- posiekane orzechy włoskie


Wykonanie:

Gruszki obrać i  wydrążyć z nich środki. Pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać do niej gruszki i gotować na małym ogniu do momentu, aż gruszki staną się miękkie. Jeżeli są zbyt duże kawałki można je rozdrobnić przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Gdy gruszki będą gotowe wówczas zdejmujemy je z ognia i wsypujemy do nich galaretkę i energicznie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce żeby ostygły i lekko stężały.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na lekko sztywną pianę. Dodajemy po niej po łyżce cukru w małych odstępach. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i ponownie po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z orzechami, proszkiem do pieczenia i  kakao. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35 minut. Po upieczeniu studzimy, zdejmujemy papier i kroimy biszkopt wzdłuż na pół.

Całą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno przekładamy jeden blat biszkoptu i nasączamy go delikatnie połową herbaty. Wykładamy na niego stężałe gruszki i dokładnie je wyrównujemy.

W misce ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy kajmak i dokładnie łączymy go z masą. Gotowy krem wykładamy na galaretkę z gruszkami i wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch kładziemy drugi blat biszkoptu, dociskamy. Polewamy go kajmakiem i posypujemy orzeszkami. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Smacznego!



6 komentarzy :

  1. jestem w niebie! pycha!
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja, ten krem z gurszkami musiał tworzyć przepyszną całość! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak krem kajmakowy w towarzystwie gruszek to idealne połączenie ;) chyba do gruszek nie ma lepszego ;)

      Usuń
  3. brzmi niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń