piątek, 30 października 2015

DYNIOWY KEKS Z POMARAŃCZOWYM LUKREM



Zobaczyłam to ciasto u Bayaderki wiedziałam, że kiedyś je upiekę ale po swojemu. Dzisiaj nastąpił ten magiczny dzień. Ten keks jest tak pyszny, że ciężko się od niego oderwać. Wilgotny, z przeplatającymi się świątecznymi smakami jak: pomarańcz, cynamon, przyprawa do piernika czy gałka muszkatołowa. Do tego wilgotna dynia i mnóstwo suszonych owoców. Całość polana lukrem pomarańczowym.
To ciasto pachnie świętami. Jeżeli macie możliwość i miejsce w zamrażalniku to koniecznie zamroźcie sobie kilka porcji puree z dyni.
Sezon na dynię trwa i to jest najlepszy czas żeby upiec ten przepyszny i aromatyczny keks.

~ aleksandra




DYNIOWY KEKS Z POMARAŃCZOWYM LUKREM
(keksówka 25x11)

Ciasto:
- 160 g puree z dyni
- 3 jajka
- 140 g cukru
- 100 g mieszanki keksowej
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 180 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki pszennej typ 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka esencji pomarańczowej
- 140 g masła

Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka wrzącej wody
- 1 1/2 łyżki soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczka esencji pomarańczowej
- 2 łyżki skórki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Masło roztopić w rondelku. Ostudzić.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka utrzeć na najwyższych obrotach z cukrem na jasną i puszysta masę. Dodać do niej puree dyniowe. Mieszankę keksową wymieszać z orzechami i dodać do masy jajecznej. Krótko zmiksować i zmniejszyć obroty do minimum. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cynamonem, soda , przyprawa do piernika oraz gałką muszkatołową i po łyżce dodawać do masy. Na końcu wlać ostudzone masło. Miksować do połączenia się składników. Gotową masę przelać do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 - 65 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.

Cukier połączyć z resztą składników (oprócz skórki pomarańczowej) i polać przygotowana polewą keks. Posypać do kandyzowaną skórką.

Smacznego!



4 komentarze :

  1. Proszę podać typ mąk : pszennej i żytniej.

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis już uzupełniam o te dane ;)
    maka żytnia typ 720, a mąka pszenna typ 450
    keksówka 25x11 cm
    Życzę udanych wypieków ;)
    Daj znać jak wyszło ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz mam jasność w temacie :). Dziękuję :). Jak zrobię ten keks, dam znać o efektach. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń