Zainspirowana ciastem Kasi postanowiłam stworzyć podobne cudo modyfikując troszkę jej przepis. Co z tego wyszło? Wyszło pyszne ciasto ,którym wszyscy przy stole się zachwycali. Miękki, czekoladowy biszkopt, delikatny krem brzoskwiniowy, galaretka brzoskwiniowa i kakaowa bita śmietana. Ciasto idealne na każdą okazję bez względu na porę roku.
~ aleksandra
CIASTO BRZOSKWINIOWO - KAKAOWE
(blaszka 25x30)
Biszkopt:
Krem brzoskwiniowy:
- 250 g masła
- 900 ml soku typu Kubuś z dodatkiem brzoskwini
- 3 budynie śmietankowe
- 100 ml soku brzoskwiniowego
- 8-9 łyżek cukru
Galaretka:
- 900 ml wody
- 3 galaretki brzoskwiniowe
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki 36%
- 500 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka kakao
- 5 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 900 ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Z 900 ml soku Kubuś odlewamy 0,5 szklanki i wsypujemy do niej wszystkie budynie - dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia. W rondelku zagotowujemy pozostałą ilość soku Kubuś i soku brzoskwiniowego wraz z cukrem. Gdy zacznie wrzeć wlewamy do niego budynie i dokładnie oraz energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy około 1 minuty. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno formy 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej piany. Wlewamy powoli wodę wymieszaną z olejem. Krótko miksujemy, następnie zmniejszamy obroty do minimum. Na końcu dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy przez 25-30 minut. Studzimy, wyjmujemy z blaszki i pozbywamy się papieru. Blaszkę wykładamy ponownie papierem do pieczenia. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jeden blat kładziemy na spód blaszki.
Masło ucieramy na jasny "puch" i po łyżce dodajemy do niego ostudzony budyń. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na wcześniej przygotowany biszkopt w blaszce. Wyrównujemy ją i wlewamy na nią tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia.
W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone, sok z cytryny oraz kakao i cukier. Ubijamy najpierw na małych potem na większych obrotach do momentu ubicia się wszystkich składników. Krem śmietankowy powinien być sztywny. Wykładamy go na galaretkę i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Dociskamy i schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
CIASTO BRZOSKWINIOWO - KAKAOWE
(blaszka 25x30)
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 1/2 łyżki oleju
- 2 1/2 wody
- 2/3 łyżeczki proszku
- 2 łyżki kakao
- 2 1/2 łyżki oleju
- 2 1/2 wody
- 2/3 łyżeczki proszku
Krem brzoskwiniowy:
- 250 g masła
- 900 ml soku typu Kubuś z dodatkiem brzoskwini
- 3 budynie śmietankowe
- 100 ml soku brzoskwiniowego
- 8-9 łyżek cukru
Galaretka:
- 900 ml wody
- 3 galaretki brzoskwiniowe
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki 36%
- 500 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka kakao
- 5 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 900 ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Z 900 ml soku Kubuś odlewamy 0,5 szklanki i wsypujemy do niej wszystkie budynie - dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia. W rondelku zagotowujemy pozostałą ilość soku Kubuś i soku brzoskwiniowego wraz z cukrem. Gdy zacznie wrzeć wlewamy do niego budynie i dokładnie oraz energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy około 1 minuty. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno formy 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej piany. Wlewamy powoli wodę wymieszaną z olejem. Krótko miksujemy, następnie zmniejszamy obroty do minimum. Na końcu dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy przez 25-30 minut. Studzimy, wyjmujemy z blaszki i pozbywamy się papieru. Blaszkę wykładamy ponownie papierem do pieczenia. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jeden blat kładziemy na spód blaszki.
Masło ucieramy na jasny "puch" i po łyżce dodajemy do niego ostudzony budyń. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na wcześniej przygotowany biszkopt w blaszce. Wyrównujemy ją i wlewamy na nią tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia.
W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone, sok z cytryny oraz kakao i cukier. Ubijamy najpierw na małych potem na większych obrotach do momentu ubicia się wszystkich składników. Krem śmietankowy powinien być sztywny. Wykładamy go na galaretkę i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Dociskamy i schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
przepięknie i przepysznie! mniam mniam
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
Usuń