poniedziałek, 2 listopada 2015

CIASTECZKA DYNIOWE


Bardzo smaczne ciasteczka dyniowe. Lekkie, miękkie z małą ilością cukry, za to obficie oblane lukrem i obsypane migdałami. Długo utrzymują świeżość.

~ aleksandra 




CIASTECZKA DYNIOWE
(około 25 sztuk)

Ciasteczka:
- 125 g masła miękkiego
- 110 g cukru
- 1 duże jajko
- 150 g puree z dyni
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy

Dodatkowo:
- lukier
- posiekane płatki dyni

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajko i szybko ze sobą wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera do minimum. Mąkę połączyć z resztą składników i łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej. Gotowe ciasto nakładać łyżką na blaszkę. Każde ciastko spłaszczyć dnem szklanki lekko zwilżonej i obsypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Upieczone studzimy na kratce i polewamy lukrem, a następnie posypujemy migdałami.

Smacznego!


                                                    Przepis pochodzi z tej strony.

2 komentarze :