sobota, 25 lutego 2012

Przekładaniec makowo-jabłkowy.

Bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne ciasto drożdżowe w towarzystwie maku i jabłek. Dość proste w przygotowaniu. Długo zachowuje świeżość, najlepiej przechowywać je w lodówce, a w razie potrzeby zamrozić. Sprawdza się idealnie na pogaduchy wśród znajomych i rodziny. Polecam!


Przekładaniec makowo-jabłkowy.
Ciasto:
- 2 czubate szklanki mąki
- 100g masła
-  30g drożdży
- Skórka otarta z jednej cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli

Nadzienie jabłkowe:
- 750g jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250g rodzynek

 Nadzienie makowe:
- 2 czubate szklanki maku
- 2-3 jajka
- 200g masła
- 100g posiekanych orzechów laskowych

Kruszonka:
- 200g mąki
- 100g cukru
- 150g zimnego masła
- szczypta cynamonu

Polewa:
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 zapachy rumowe
- 2/3 łyżki wody


Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z dwoma łyżkami mąki, ciepłym mlekiem i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Wlać gotowy rozczyn do miski z przesianą mąką, dodać miękkie masło, cukier, skórkę i sól. Zagnieść ciasto po czym przykryć i odstawić, by wyrosło.

Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce, wymieszać z rodzynkami, cukrem i cynamonem, odstawić.
Mak sparzyć, dokładnie odsączyć i bardzo starannie wymieszać z jajkami, roztopionym letnim masłem oraz posiekanymi orzechami. 
Na natłuszczonej blaszce rozłożyć wyrośnięte ciasto, przykryć je jabłkami, a następnie masą makową.
Masło na kruszonkę drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami i rozkruszyć na warstwie makowej. 
Ciasto odstawić na 20 minut, by wyrosło, po czym piec 40 minut w 200 stopniach.
Składniki polewy dokładnie wymieszać i polać nią jeszcze gorące ciasto.
            
Znalezione w dodatku do "Poradnika Domowego".




2 komentarze :

  1. Wygląda na bardzo pracochłonne, ale jak widzę przy dobrej organizacji wcale nie pochłania tak wiele siły ani czasu ;)
    A jaki efekt!

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda pracy nad tym ciastem jest trochę..ale efekt wynagradza wszystko..;)) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń