czwartek, 15 marca 2012

Krem brokułowy.

Bardzo smaczny krem brokułowy o idealnej konsystencji i zielonym kolorze. Dodatek wina wzbogaca smak, ale nie przeważa nad głównym składnikiem. Parmezan można dodać do kremu już podczas gotowania, co zagęści zupę i wzbogaci jej smak. Można podawać z grzankami serowymi. Polecam ten krem na rozgrzanie dla całej rodziny.

Krem brokułowy
Składniki:
- 1-2 brokuły
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1  średnia pietruszka
- 4 ziemniaki
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- 1,5-2 litrów bulionu (smak według uznania)
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz
- pestki słonecznika i dyni
- 4 łyżki tartego parmezanu
- łyżka mąki kukurydzianej (ewentualnie)





Wykonanie:
Do dużego garnka wlać oliwę i włożyć masło - roztopić. Na gorący tłuszcz wrzucić drobno pokrojony czosnek i cebulę. Lekko zrumienić. W tym czasie obrać ziemniaki i pietruszkę, opłukać je i pokroić w małą kostkę, a następnie dodać do czosnku i cebuli. Podsmażyć, żeby ziemniaki troszkę zmiękły. Wlać 1/2 porcji bulionu i podgotować. Następnie wrzucić brokuł podzielony na mniejsze kawałki i wlać pozostały bulion. Gotować na małym ogniu. Doprawić winem, papryką i pieprzem. Pestki słonecznika i dyni podsmażyć na patelni. Gotową zupę zmiksować blenderem na krem. Jeżeli krem będzie za bardzo wodnisty można dodać mąkę ziemniaczaną. Podawać posypany słonecznikiem, pestkami dyni oraz parmezanem.



www.atelierywpiekow.blogspot.com



2 komentarze :

  1. fajnie, że słonecznik jest do pochrupania, brokuł pod każdą postacią jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj fajnie..a w towarzystwie grzanek serowych wszystko komponuje się jeszcze lepiej..pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń