środa, 4 kwietnia 2012

LEMON CURD

Lemon curd. Przepis na jego wykonanie zapisałam już jakiś czas temu. Niestety nigdy nie miałam okazji go wypróbować. Nie próbowałam również jego pierwotnej wersji, dlatego lemon curd z tego przepisu wydaje mi się wprost idealny. Słodycz nie dominuje nad kwaskowością, kwaskowość nie dominuje nad słodkością. Pozostaje jedynie sięgnąć po ulubione ciasteczko-polecam czekoladowe i posmarować je sporą ilością kremu cytrynowego i delektować się smakiem.



Krem cytrynowy.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 3cytryny
- 200g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła






Wykonanie:
Cytryny sparzyć wrzątkiem, skórkę z cytryny zetrzeć na tarce, a sok wycisnąć. W rondelku umieścić cukier, jajka, żółtka i sok z cytryny. Postawić na kuchence i podgrzewać na małym ogniu. Dodawać powoli mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszać, ma tendencje do przypalania. Gotować 2-3 minuty. Na końcu dodać masło  i połączyć dokładnie z resztą kremu. Jeżeli powstaną grudki należy lemon curd przetrzeć przez sitko. Przechowywać w lodówce około tygodnia w szczelnie zamknięte słoiczku. 




                    


2 komentarze :

  1. Przepyszny i bardzo uniwersalny! Ma wiele zastosowań...od smarowania ciastek po torty. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. a co z starta skorka cytryny...?

    OdpowiedzUsuń