środa, 13 czerwca 2012

CIASTO MOCNO CZEKOLADOWE

Ciasto zrobione całkiem przypadkowo, bo zamiarem było upieczenie tych oto babeczek. Jednak nie starczyło mi czasu na przygotowanie białkowych kapeluszy, a w dodatku ciasta zostało mi więcej niż się spodziewałam. Postanowiłam, że przeleję, je do formy i zapiekę z całymi truskawkami. Efekt niesamowity. Truskawki zatopione w czekoladowym, bardzo wilgotnym i aromatycznym cieście, czego chcieć więcej. Naprawdę warto poeksperymentować, czasem wychodzą takie cuda, które w głowie się nie mieszczą. Polecam! 

Ciasto czekoladowe z truskawkami.
Składniki:
- 40g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki maki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 40g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/5 szklanki śmietany 18%
- 1 i 1/2 łyżki likieru kawowego
- 1/2 łyżeczki kakao
- 5 truskawek
- cukier puder


Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Do dużej miski przekładamy masło, a następnie je ucieramy na puszystą masę. Dosypujemy cukier i dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem, kakao,solą i sodą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy.
Do utartego masła z cukrem powoli wlewamy czekoladę i miksujemy. Wbijamy jajko i dodajemy wanilię wraz ze śmietaną. Dalej miksujemy i dodajemy mąkę, a następnie wlewamy likier kawowy. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników.
Blaszkę o średnicy cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Na wierzchu rozkładamy całe truskawki i posypujemy je obficie cukrem pudrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny, sprawdzając patyczkiem, Jednak trzeba być czujnym bo ciasto jest w środku dość wilgotne. Ciasto prawie nie wyrasta. Po upieczeniu studzimy i obficie posypujemy cukrem pudrem.









14 komentarzy :

  1. Mniam! wspaniałe połączenie, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety po tym smakołyku pozostały mi jedynie zdjęcia..polecam zrobić samemu..;) pzdr

      Usuń
  2. Czekoladowa rozpusta, której ciężko się oprzeć..;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wczoraj szukałam przepisu na czekoladowe ciasto z truskawkami :)
    a dziś znalazłam, piękne jest!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Telepatycznie wyczułam czego ci potrzeba..mam nadzieję,że przepis na to ciach się jeszcze przyda..;) pozdrawiam bisto mamę..;)

      Usuń
  4. Najwspanialsze rzeczy czesto powstaja z przypadku wlasnie - i to ciacho nie jest wyjatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, wypieki z przypadku są najbardziej zaskakujące i często najsmaczniejsze - nawet te z zakalcem. A to ciasto jest wyjątkowe..;) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Znam to i już kilka razy doświadczyłam, że eksperymentowanie wychodzi wspaniale - dobrze, że mamy blogi i zapisujemy nasze cudne przepisy;) Twoje ciacho - obłędne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam eksperymentować, bo powielanie czegoś co już jest nie jest tak satysfakcjonujące..i myślę, że wiele z nas tak ma..;)A ciasto nie chwaląc się rzeczywiście wyszło rewelacyjne, tylko szkoda że takie małe..;) pozdrawiam

      Usuń
  6. W głowie się nie mieszą ale w brzuchu jak najbardziej :) Wygląda mocno czekoladowo. Pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda na mocno czekoladowe, bo to z tych ciast czekoladowo-czekoladowych. Polecam i pozdrawiam..;)

      Usuń