sobota, 16 czerwca 2012

MUS CZEKOLADOWY

Mus czekoladowy z pianek marshmallow na spodzie z dżemu jeżynowego udekorowany ubitą śmietanką, truskawkami i świeżą miętą. To czysta rozpusta. Lekko słodki, intensywnie czekoladowy, lekki jak puch, nie dietetyczny ale za to wyśmienity. Pokocha go każdy kto lubi czekoladowe słodkości. Spróbujcie a sami się przekonacie! Polecam

Czekoladowy mus piankowy.
Składniki ( na 4 porcje):
- 100g pianek marshmallow
- 1 łyżka masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka likieru kawowego
- 200ml śmietanki 36%

Dodatkowo:
- kilka truskawek
- 100ml śmietanki 36%
- 4 płaskie łyżki dżemu jeżynowego
- 4 liski świeżej mięty, drobno posiekanej


Wykonanie:
Do rondelka włożyć masło, pianki, czekoladę, kakao, cukier. Podgrzać do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. W tym czasie ubić śmietankę i dodać ją do masy w rondelku. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką. Na końcu wlać likier i połączyć z resztą produktów.
Na dno salaterek lub szklanek wyłożyć po łyżce dżemu. Wylać na niego mus czekoladowy i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem udekorować ubitą śmietanką i truskawkami. Można posiekaną miętą.





 Przepraszam za mało estetyczne podanie, ale nie miałam czasu, bo za moimi plecami czekali spragnieni słodkości domownicy.

2 komentarze :