wtorek, 19 czerwca 2012

Stare zapiski mamy i babci! Tani tort czekoladowy z wiśniami.

                                           

W internecie można znaleźć obecnie wszystko. Książek kucharskich nie ma po co kupować, bo wszystkie przepisy z nich są już prawie dostępne na blogach czy specjalnych stronach poświęconych gotowaniu czy pieczeniu. A co ze starymi zeszytami naszych babć, mam, cioć itd. Często o nich zapominamy i gonimy za nowoczesnością. Postanowiłam, że odświeżę te stare i sprawdzone zapiski mojej babci i mamy. Wyjdą czy nie wyjdą na pewno na tym blogu się znajdą.
Chciałabym wobec tego zacząć bardzo odświętnie i na początek zaproponuję pyszny tort czekoladowy przełożony wiśniami i kremem. Ciasto do tortu bardzo ładnie wyrasta przy czym jest wilgotne i puszyste. Najlepszy efekt uzyskamy, gdy będziemy je długo ucierać - "im dłużej ucierane tym lepsze" (z zapisków z zeszytu). Masa do tortu jest dość lekka na bazie mleka i masła. Dodatek wiśni dodaje mu lekko kwaskowatego smaku, który łagodzi słodycz kremu. Jak dla mnie tort ten można wykorzystać przy każdej okazji. Mile zaskoczy każdego. Polecam!


 



TANI TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

Ciasto:
- 3 jajka
- 250g cukru
- 250g mąki
- 50g kakao
- pół kostki masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
- torebka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka

Masa:
- 750 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 150g cukru
- 1 kostka masła

Dodatkowo:
- wiśni wydrylowanych
- filiżanka mocnej herbaty

Wykonanie:

Ciasto: Jajka ucierać z cukrem i  cukrem waniliowym, potem z mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ucierać 7-10 minut. Cały czas miksując dodawać po łyżce miękkiego masła. Masa powinna być bardzo gładka i bez grudek. Powoli wlewać mleko. Tak przygotowaną masę przelać do formy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-35 minut w 180 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie przykleja.

Masa: W garnku zagotować 600ml mleka. Pozostałe mleko rozetrzeć z mąką. Żółtka utrzeć z cukrem. Powoli dodawać do gotującego się mleka żółtka i pozostałe mleko z mąką. Masę tę ostudzić, a następnie dodawać ją do roztartego masła.

Gotowy biszkopt ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części i nasączyć oba placki. Na wierzch jednego z nich rozłożyć część wydrylowanych wiśni, a na nich rozsmarować 3/4 masy. Zakryć drugą częścią ciasta. Udekorować według uznania pozostałą masą i wiśniami.





5 komentarzy :

  1. Lubię wracać do starych przepisów. Mają w sobie jakąś magię, której brakuje nawet tym najbardziej wymyślnym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobrze to ujęłaś.."mają w sobie jakąś magię"..i to mnie do nich przyciąga. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wyszedł pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszy mnie to bardzo..;)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka gramatura masła, kostka 200g czy 250g?

    OdpowiedzUsuń