Wilgotne ciasto z cynamonem, jabłkami i niewielką ilością batoników typu snikers. Robi się je bardzo szybko, nic nie trzeba ucierać, wystarczy jedynie połączyć wszystkie składniki trzepaczką na jednolita masę. Jabłka lekko karmelizujemy w cukrze i maśle. Wykładamy je na dno blaszki, zalewamy ciastem cynamonowym i pieczemy. Czekamy aż lekko przestygnie, przewracamy je do góry nogami, kroimy po dużym kawałku i podajemy ze szklanką mleka. Miłego dnia.
Składniki:
Wierzch:
- 400g jabłek
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miodu płynnego
- 100g batonik typu snikers
Ciasto:
-
250 g mąki
-
2 jajka
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
100 g cukru
-
szczypta soli
-
100 ml mleka
-
125 g masła
-
2 łyżki miodu płynnego
-
2 łyżeczki cynamonu
-
1 płaska łyżeczka imbiru
Wykonanie:
Rozpuść
masło w małym rondelku i odstaw do wystygnięcia.
Rozgrzej
piekarnik do 180 stopni.
W
misce pomieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę
soli. Porządnie wymieszaj. Dodaj cukier, jajka, mleko i wystudzone
masło. Pomieszaj całość trzepaczką/mikserem aż osiągnie
jednolitą masę. Odłóż na później.
Pokrój
jabłka w kostkę. Na patelni rozgrzej składniki przewidziane na
wierzch (oprócz jabłek i batona). Smaż kilka minut aż masło i
cukier się rozpuszczą. Dodaj jabłka, dokładnie wymieszaj.
Na
wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia formę do
ciasta (o średnicy 28cm) wyłóż odcedzoną masę z jabłkami. Na
niej umieść pokrojonego w kostke batona, a na wierzch wylej ciasto
tak aby zakrywało masę z jabłek.
Wsadź
formę do piekarnika i piecz przez ok. 35-40 minut.
Wyjmij,
daj ciastu chwilę odstać i połóż na nim talerz do góry nogami.
Przewróć ostrożnie formę i przetransportuj w ten sposób ciasto
na talerz.
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
lubię je za cynamon
OdpowiedzUsuńA ja za całokształt..;) jest pyszne..;) pozdrawiam
Usuńwspaniałe! takie ciasto by mi się przydało do nauki na kolokwium.. a nawet na dwa. robię się wtedy strasznie głodna!
OdpowiedzUsuńDziękuję..wobec tego Akanak zapisz sobie przy notatkach, ze koniecznie musisz je upiec na kolokwum, jednak ja bym tak długo nie czekała..;) pozdrawiam
UsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję..ono jest rewelacyjne..smakuje lepiej niż wygląda..;)
UsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńdziękuję..polecam do wypróbowania..zapewniam, że nie raz będzie gościł w twojej kuchni Kamciss..;)
UsuńUśmiechnęłabym się po kawałek takiego ciasta. Na śniadanie o piątej rano w sam raz ;)
OdpowiedzUsuń