niedziela, 23 września 2012

Przekładane ciasto czekoladowo-cukiniowe z figami.

Bardzo wilgotne ciasto czekoladowo-cukiniowe ze świeżymi figami, przełożone delikatnym kremem na bazie serka ricotta i jogurtu greckiego. Polane gorzką czekoladą i udekorowane melisą. Jeden z pomysłów na wykorzystanie cukinii w słodkich wypiekach. Długo zachowuje świeżość i jest bardzo proste do zrobienia. Polecam!

Przekładane ciasto czekoladowo-cukiniowe z figami.
Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 jajka
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka oliwy z oliwek (może być olej roślinny)
- 2 szklanki startej na grubej tarce cukinii
- 1/2 szklanki startego jabłka na grubej tarce
- 50g posiekanych orzechów włoskich
- 2 figi pokrojone w kostkę
- 100g roztopionej czekolady deserowej
- sok z 1/2 cytryny

Krem:
- opakowanie serka ricotta (250g)
- 150 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/2 świeżej figi

Polewa:
- 100g czekolady deserowej
- 1 czubata łyżeczka śmietany 18%
- 30g masła

Wykonanie:
Krem: Do miski przekładamy serek ricotta, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Studzimy i dodajemy do kremu. Dokładnie ze sobą łączymy. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy.
Ciasto:Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę, cynamon. Mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka i ubijamy na puszysta masę. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Wlewamy oliwę lub olej, następnie dodajemy czekoladę, cukinię, jabłko, orzechy oraz sok z cytryny. Miksujemy razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Mokre składniki łączymy z suchymi i tak przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy pokrojone w kostkę figi lekko je wciskając w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już jest gotowe (ciasto nie powinno się przyklejać do patyczka). Po upieczeniu studzimy. Następnie kroimy ciasto wzdłuż na dwie części. Przekładamy je wcześniej przygotowanym kremem. Chłodzimy w lodówce.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej figi pokrojone w kostkę. Rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietanę i masło. Mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto polewamy polewą. Ozdabiamy listkami melisy.




  




2 komentarze :

  1. skoro ma figi, to już je uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi się podoba to kremowe przełożenie... to ciasto już mną owładnęło

    OdpowiedzUsuń