środa, 26 września 2012

Maślane ciasto z jabłkami i cukinią.

Ostatnio chodzą za mną maślane wypieki. Przede wszystkim ciasta ucierane. To ciasto robiłam przede wszystkim pod siebie: masło, jabłka, cukinia i orzechy. Uwielbiam je za wilgotną konsystencję, maślany smak i sporą ilość owoców, których można do niego użyć.
Proste w przygotowaniu, łatwe w przechowywaniu, długo utrzymujące świeżość. Ciasto idealne na nadchodzącą jesień. Polecam!

Maślane ciasto z jabłkami i cukinią.
Składniki:
Ciasto:
- 200g miękkiego masła
- 180g cukru
- 3 jajka
- 130g jogurtu greckiego
- 200g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 2 łyżeczki miodu
- 30 g orzechów włoskich
- 20g rodzynek
- 150g cukinii pokrojonej w kostkę
- 150g jabłka pokrojonego w kostkę
- łyżka kaszy manny

Wykonanie.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz imbir. Dokładnie ze sobą łączymy i odstawiamy. Do drugiej większej miski wkładamy miękkie masło i ubijamy je na puszystą masę. Powoli wsypujemy cukier nie przerywając miksowania. Ubijamy, gdy masa zacznie nam się ważyć dodajemy łyżkę mąki. Ucieramy. Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie wyrabiamy ciasto. Wlewamy jogurt. Na końcu wsypujemy mąkę i wszystko mieszamy ze sobą widelcem.
Blaszkę na keksa smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy większą część ciasta, które posypujemy kaszą manną, na nią wykładamy jabłka i cukinię, posypujemy rodzynkami, orzechami i polewamy miodem. Na wierzch wykładamy resztę ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Zapiekamy około godziny. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Jeżeli z wierzchu zacznie się przypalać należy je przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.




 Przepis (z moimi małymi zmianami) pochodzi z tej strony.

7 komentarzy :

  1. Wspaniałe, proste i apetyczne ciacho. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh jak ja lubię maślane ciasta i ciasteczka i wszystko tego typu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trafiłaś Kamciss w dobre miejsce, bo ja też tego typu wypieki uwielbiam..;) pozdrawiam!

      Usuń
  3. wygląda tak hm delikatnie i maślanie :D naprawdę zdęcie doskonale oddaje jego miękkość, looks o soft! mniam!

    OdpowiedzUsuń