środa, 29 października 2014

CIASTO Z DZIECIŃSTWA




To ciasto piecze się u mnie od kilkunastu lat. Jest takie zwykłe i proste w wykonaniu. Pamiętam, że królowało na naszym stole dość często jak byłam mała, bo to ja byłam jego głównym wykonawcą. Nauczyłam się przepisu na pamięć i mogłam go recytować bez względu na okoliczności w jakich mnie o niego zapytano. Zawsze na wierzchu lądowały owoce, które pięknie wtapiały się w ciasto. Ja je dziś troszkę zmodyfikowałam, ale tylko wierzchnią warstwę i  na górę położyłam delikatny krem oraz frużelinę wiśniową. Czy jest lepsze? Smak samego ciasta się nie zmienił, jednak dodatek kremu całkowicie zmienił moje spojrzenie na to ciasto i stało się w moich oczach bardziej towarem luksusowym, który teraz piekę "od święta". Latem rezygnuję z kremu i pozostaję przy dziecięcym wykonaniu i wrzucam do niego moje ulubione owoce. Jesienią najlepsze jest ze śliwkami.

~ aleksandra




CIASTO Z OWOCAMI
(blaszka

Ciasto:
- 1/2 kostki margaryny (125g)
- 200g cukru
- 4 jajka
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- cukier waniliowy lub 1/4 laski wanilii

Dodatkowo:
owoce:
- 750g ulubionych owoców (najlepiej takich które mają mało wody)
lub krem:
- 250ml śmietanki 36%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2-3 łyżek cukru pudru
- frużelina wiśniowa

Margarynę stopić, dodać cukier, jajka. Dobrze utrzeć. Następnie dodać mleko i mąkę połączoną z proszkiem. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli pieczemy z owocami to kładziemy je na wierzchu ciasta i lekko wgniatamy w ciasto przyciskając je dłonią. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę. Należy sprawdzić po 50 minutach czy ciasto jest upieczone. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie powoli wlewamy do niej żelatynę cały czas miksując, żeby nie powstały grudki. Na przestudzone ciasto wykładamy krem i punktowo kładziemy frużelinę. Jeżeli ciasto piekliśmy z owocami wówczas posypujemy je cukrem pudrem i podajemy z ubitą śmietanką.

Smacznego!


7 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. dzięki..mnie kusi ponownie je upiec..ale dzisiaj króluje na stole inna słodkość ;) pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda pięknie! Chętnie bym porwała kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda bajecznie :) Jestem pewna, że smakuje wybornie w obu wersjach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję ;) na cieplejsze dni polecam z kremem, a na sezon jesienno-zimowy zdecydowanie z owocami i cukrem pudrem ;)

    OdpowiedzUsuń