sobota, 9 lipca 2016

SERNIK Z CZEREŚNIAMI



Jeżeli jeszcze nie robiliście sernika z czereśniami to poniższy przepis bardzo Wam polecam. Czekoladowy spód/ delikatna masa serowa z czereśniami / polewa czekoladowa.
Polecam!

~ aleksandra





SERNIK Z CZEREŚNIAMI

Spód:
- 190 g zmielonych czekoladowych herbatników
- 60 g masła roztopionego

Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 250 g mascaropone
- 400 g śmietany 18%
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki kaszy manny
- 8 jajek
- 1,5 szklanki cukru

Dodatkowo:
- 350-400 g czereśni
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:
- 150 g białej czekolady
- 100 g śmietanki 36%

 Wykonanie:

 Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Spód: Ciasteczka połączyć z roztopionym masłem. Przygotowaną masą ciasteczkową wyłożyć spód blaszki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa: Z czereśni usunąć pestki. Do owoców dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i miksować do połączenia. Dodać czereśnie i wymieszać. Z lodówki wyjąć tortownicę i na ostudzony spód wylać masę serową wraz z owocami. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec (góra-dół) 1 godzinę i 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 15-20 minut.
Po upieczeniu pozostawić w piekarniku przez 30-40 minut. Następnie należy uchylić piekarnik i pozostawić sernik do ostudzenia. Ostudzony wstawić na całą noc do lodówki.

Polewa: Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Lekko przestudzoną polewą polać sernik i udekorować według uznania.

Smacznego!










2 komentarze :

  1. Uwielbiam serniki - ten wygląda bardo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez uwielbiam serniki, a ten to jeden z lepszych które udało mi się upiec ;) dzięki..pozdrawiam

      Usuń